7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI
7-19 Yaş Aile Eğitimi, UNICEF'in teknik desteği ve AB'nin finansal desteği ile gerçekleştirilen "Türkiye'de Çocuklar için İyi Yönetişim, Koruma ve Adalete Doğru" Projesi'nin ("Önce Çocuklar" projesi olarak da anılır.) bir alt projesidir. 7-19 yaş Aile Eğitimi Programı, Mili Eğitim Bankalığı, Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen çok sektörlü bir programdır. 7-19 Yaş Aile Eğitimi Programının en genel hedefi anne, baba ve ergen ilişkisini güçlendirerek çocuğun/ergenin var olan potansiyelini gerçekleştirmesini sağlamaktır. Türkiye İstatistik Kurumu 2007 yılı verilerine göre, 10-19 yaş ergenlerin nüfusu 12.568.691'dir.Bu eğitim programında hedeflenen kesim 20 milyon civarındaki çocuk nüfusunun aileleridir. Bu rakamlar bize ne kadar genç bir nüfusa sahip olduğumuzu ve 7-19 yaş aile eğitimi programının ne kadar büyük bir kitleye hitap ettiğini göstermektedir. Ergenlik dönemi bu yaş grubunun içinde yer almaktadır. Artan boşanma oranları, anne baba ve ergen arasında sağlıklı iletişimin olmaması gibi faktörler bu yaş grubundaki riskleri arttırmaktadır.
PROGRAMIN HAZIRLIK SÜRECİ
Bu programın oluşum aşamasında; Ankara'da ve Abant'ta 2 çalıştay gerçekleştirilmiştir. Çalıştay toplantılarında 7-19 Yaş Aile Eğitimi Programının hazırlanması ve uygulanması için ihtiyaç duyulan işbirliğinin oluşturulması amaçlanmıştır. Çalıştay çıktıları , aile odak grup görüşmeleri ve elektronik ortamda uygulanan anket çıktıları değerlendirilerek programın içeriği ve konu başlıkları belirlenmiştir.Her iki çalıştayı da kapsayan rapor Milli Eğitim Bakanlığı web sitesinde bulunmaktadır. ( http:// orgm.meb.gov.tr//psikososyal/CALISTAY_RAPORU.pdf )
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMININ İÇERİĞİ
7-19 Yaş Aile Eğitimi Programı 3'er saatlik, haftada bir oturum olmak üzere toplam 8 modülden oluşan bir programdır .Banlığımız tarafından 7-19 Yaş Aile Eğitimlerine yönelik materyaller hazırlanmıştır(not defterleri, dosya, buzdolabı magnetleri, bilgi notları). Her ilde materyallerin muhafaza edilmesinde ve dağıtımından sorumlu olan formatörler bulunmaktadır. Materyaller,aile eğitimi grubu açacak psikolojik danışmanlara veli sayısı kadar tutanak karşılığında verilmektedir.Bu eğitimi alan ailelere, uygulayıcı psikolojik danışman tarafından farklı oturumlarda farklı materyaller verilmektedir.Ayrıca son oturumda, velilere yönelik sertifika töreni yapılmaktadır. Her hafta oturumların konu başlıkları ve içerdikleri alt başlıklar aşağıda listelenmiştir:
1.ERGENİ TANIMAK
2.İLETİŞİM KURMAK
3.BİRLİKTE BÜYÜMEK
4.RİSKİ YÖNETMEK
5. UZLAŞABİLEMEK
6.AİLE TUTUMLARI
7.OLUMLU DAVRANIŞ KAZANDIRMA
8.GELECEĞİ PLANLAMAK
7- 19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI İLE İLİŞKİLİ OLAN PROGRAMLAR
Benim Ailem Eğitim Programı: Milli Eğitim Bakanlığı, Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından UNICEF'in (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) desteği ile geliştirilmiş olup, Avrupa Birliğinin mali, UNICEF'in teknik desteği ile yürütülmekte olan "Türkiye'deki Çocuklar için iyi Yönetiştim, Koruma ve Adalete Doğru" başlıklı projenin bir alt bileşenidir. 0-6 yaş çocuğu olan ailelerin ebeveynlik bilgi ve becerilerini geliştirmek üzere hazırlanmış program, Milli Eğitim Bakanlığı, Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, belediyeler ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından uygulanmaktadır. Yaşam Becerileri Eğitimi Programı: Milli Eğitim Banklığı, Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda, Avrupa Birliği'nin mali, UNİCEF'in teknik desteği ile yürütülmekte olan programın diğer faydalanıcıları Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığıdır.Bu program, gerek ergenlik döneminin getirdiği zorluklar, gerekse şiddet,stres, zorlayıcı yaşantılar gibi yaşamın diğer zorluklarına karşı ergenleri güçlü kılabilmek amacıyla hazırlanmış bir programdır.
NEDEN ANNE BABA EĞİTİMİ?